Nem csalt a szimata – A szabadnapos borsodi rendőr felismerte egy korábbi “ügyfelét”

Megosztás

A borsodi főnyomozó éppen szabadságon volt, amikor megpillantott egy ismerős férfit és rögtön bekapcsolt nála az ötödik érzék, miszerint valahol már látta ezt az ábrázatot.

A szemfüles hadnagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának kiemelt főnyomozójaként éppen a pihenőnapján autózott, amikor meglátta az edelényi tolvajt, akiről éppen pár nappal korábban kapta meg egy családi ház éjjellátó kamerájának felvételét.

– Edelény belvárosában autóztam, egyik jó barátomhoz mentem, és hirtelen olyan érzésem támadt, hogy a férfi, aki az út jobb oldalán, a járdán jön velem szembe, valahonnan ismerős. De nem is ő maga, hanem a mozgása – kezdte beszámolóját Magyar Dávid hadnagy az októberi este váratlan eseményeiről.

Már besötétedett, és nem volt valami erős a közvilágítás, ezért jobban szemügyre akartam venni. Miután elhaladtam mellette, lassítottam, megfordultam, és ahogy a kocsim fényszórói hátulról megvilágították, rögtön kiszúrtam a tarkója fölötti, hajhiányos foltot, és abban a pillanatban beugrott, hol láttam. Azon a videófelvételen, amelyet edelényi bűnügyes kollegák pár nappal azelőtt küldtek át nekem, illetve abba a zárt csoportba, amelynek magam is tagja vagyok.

A fekete-fehér felvételt egy edelényi családi ház verandáján lévő infravörös biztonsági kamera készítette.

Azt látni rajta, hogy egy férfi odalép a bejárati ajtóhoz, ráfog annak kilincsére, és amikor azzal szembesül, hogy nincs bezárva, óvatosan belép az ingatlanba. Két hét leforgása alatt háromszor surrant be az idős házaspár otthonába, és 2,1 millió forintot zsákmányolt.

– Korábban az Edelényi Rendőrkapitányság állományában szolgáltam, ezért felhívtam a bűnügyi osztályvezetőt, hogy küldjön oda járőröket, és amikor elmondta, kik vannak szolgálatban, őket hívtam, mert őket is ismertem. Közben leparkoltam, és gyalog követtem a férfit, aki bement egy éjjel-nappali boltba, majd megindult Sajószentpéter felé – folytatta a krimibe illő történetet Magyar Dávid, akivel a Zsaru Magazin készített interjút.

A hadnagy az eset ideje alatt mindvégig telefonkapcsolatban volt az érkezőjárőrökkel, hogy tudják, merre jár az elkövető. Amikor megérkeztek, lefékeztek a férfi mellett, kiugrottak a szolgálati autóból, és mire elfogták, a szabadnapos munkatársuk is odaért. K. Péter, a 39 éves edelényi férfi mindent beismert

– Még azt is bevallotta a helyszínen, hogy kb. 800 ezer forint van még a zsákmányolt pénzből a lakásában elrejtve, amit később meg is mutatott az edelényi nyomozóknak. A kutatás során 840 ezer forintot foglaltak le az ingatlanban – tette hozzá Magyar Dávid, aki ezután értesült a döbbenetes történet részleteiről. – Az infrás kamera felvétele alapján az idős házaspár nem ismerte fel a férfit, pedig korábban többször is végzett náluk kerti munkát. A nőt régebbről ismerte, neki köszönhette, hogy időről időre áthívták ásni, gallyazni vagy fát hordani. Legutóbb októberben tartottak igényt a szolgálataira, és ahogy a konyhában ült a fizetségre várva, hallotta, ahogy a mamika bemegy a szobába, és ott kinyit egy nyikorgó szekrényajtót. Ekkor csak az ingatlan bejárati ajtajának pótkulcsát vitte magával, de amikor először átugrott a kerítésükön éjjel 1 körül, nem használta, mert elmondása szerint az ajtó nyitva volt. Akkor a szekrényben lévő pénzből 100 ezer forintot vitt magával, a következő alkalommal viszont már 1 milliót, ekkor a pótkulcsot használta a bejutáshoz, akárcsak egy héttel később, amikor visszatért a maradék millióért. Utólag azt lehet mondani, szerencse, hogy a három besurranás során egyszer sem lepték meg a háziak, mert egy ilyen összetalálkozás csúnyán is végződhetett volna.

K. Pétert lopással gyanúsítják, szabadlábon védekezhet.

Ahogyan azt a Zsaru Magazin írja, Magyar Dávid hadnagy pályafutása során ez volt az első alkalom, hogy felismert az utcán egy keresett tolvajt, de a körülményekből ítélve bizonyára nem az utolsó.

Fotó: Rendőrség

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek